Què és Animació?

 

Hui volem ensenyar-los la part de darrere del Caminem. Després de conéixer totes les àrees de Càritas-La Seu em pensat que igual voldrien conéixer a les persones que redactem aquesta secció. Som el grup d'Animació de Càritas-La Seu, som: Alfons, Maria, Juan Carlos y Antonio. Així que per profunditzar ens hem fet una autoentrevista.

 

-Què és Animació?

En Animació ens agrada dir que és la part de Càritas que treballa amb els "rics". Animació es el programa encarregat de sensibilitzar a la comunitat sobre les realitats socials de pobresa, injusticia i marginació intentant provocar actituts de participació.

 

-Quines feines feu habitualment en Animació?

Durant tot el curs preparem la secció de Càritas del Caminem Junts i la Cartelera de La Seu. Podriem dir que la resta d´activitats es divideixen en dos períodes; un desde principi de curs fins passar reis i l´altre la resta del curs. En el primer període preparem la campanya de Nadal i en el segon preparem activitats de grups o possibles encontres.

 

-Quina es l´activitat mes costosa que feu?

La campanya de Nadal i Reis, en diferència, es l´activitat que mes feina ens dona. Perque hem de contactar amb moltes fàbriques, amb molts comerciants i que estiga tot a punt per a les dates assenyalades.

 

-Quan començareu, quants anys porteu?

Aproximadament fa quatre anys. Començarem a partir d'un curs de formació que es feu en Càritas-La Seu. Aleshores érem un grup nombrós del qual tan sols en quedem tres. En aquests anys ha entrat i eixit gent del grup d'animació, un cas es el d'Alfons, la incorporació nostra més recent.

 

-Descriu un dia en Animació?

No hi ha un dia típic d'Animació perquè depén molt de la feina i de l'època del any en que ens trobem. Normalment quedem una vegada o dues a la setmana i realitzem la feina que ens toque. Igual podem estar preparant un Caminem que trucant a fàbriques de joguets, o que preparant alguna campanya.

 

-Quins problemes us trobeu?

Un problema, creguem que generalitzat també a altres àrees, és la falta de temps. Com siguem un grup prou jove encara estem alguns estudiant i altres treballant i trobem dificultats per fer reunions. L'altre problema de la nostra àrea és que estem un poc "desconectats" de la realitat, no és com, per exemple, atenció primaria; a més a les campanyes, de vegades, resulta difícil vore els resultats.

 

-Es relacioneu amb les demés àrees?

Si, perque estem als mateixos locals i de vegades fem encontres o reunions en les que ens trobem tots els voluntaris de totes les àrees. A més en alguna situació concreta els demanem ajuda o ells ens la demanen. Un exemple clar de col·laboració és en la  campanya de Nadal on hem de participar conjuntament totes les àrees.

 

-Qué vos ha aportat estar en Animació?

Crec que coincidim tots en que ens ha aportat una nova visió del món. Perquè ens documentem dels temes sobre els que anem a escriu-re i descobrim la realitat de les situacions de injusticia que es viuen al món. Però, contrari al que cabria esperar, no ens dona una visió pesimista d'aquest, perquè aleshores veguem la quantitat i la qualitat de la gent que lluita al món front a aquestes injustícies. A més d'aquesta visió "mundial" també hem adquirit una visió social de l'entorn en el que vivim i de la feina que realitza Càritas, en concret Càritas-La Seu, per paliar el sofriment de la gent que viu a prop de nosaltes.

 

-Quines perspectives de futur teniu?

Si ens fixem em l'evolució dels últims mesos cada vegada tenim més dificultats, de tipus personal, per mantindre una rutina de reunions i activitats acceptable. Això no vol dir que decaiguem en ànim o que Animació no tinga futur. Els que estem ara de voluntaris tenim l'intenció de seguir tot el temps que pugam. Càritas en general te molt bon ambient de companyerisme i treballar amb aquestes condicions es fa molt fàcil.

També ens agradaria dir que, encara que es tinga una visió  de Càritas com a únicament de gent major, aquesta visió és equivocada. Nosaltre entrarem a Càritas amb menys de 18 anys i creguem que l'àrea en la que estem, inclús també la de Llavors, és un bon començament per als joves que tinguen inquietuts en aquest sentit. Així que volem animar a joves d'edat i joves d'esperit a que treballen en  Càritas. Queda molta feina per fer i tu pots col·laborar per fer-la.